Socken/stad: Skön

Och hade nu barnet fått "valbundenrise", då måste en rissmorning i hast anskaffas. Alltid fanns det någon lapp- eller tattargumma, som tillredde sådan salva och gav ordination därtill. Barnet måste i så fall också jorddragas, och det skedde i någon skogsbacke, där det fanns en trädrot, som bildade båge över jorden. Därunder skulle barnet dragas tre gånger. Stål kunde också användas och skulle i så fall strykas över barnets huvud och ner över kroppen tre gånger. Jorddragning och stålstrykning skulle ske i nedan.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 21-22. Sundsvall 1950.